Ad Code

Συνταγή: Γαριδάκι Σύμης! Το απόλυτο ορεκτικό!


Συνταγή Γαριδάκι Σύμης

Γαριδάκι Σύμης!  Ελληνικό πεντανόστημο γεμάτο μυρωδιές ορεκτικό!

 Η συνταγή είναι από τον Nikos K

Πήρε το όνομά του από την περιοχή όπου κυρίως αλιεύεται, τη Σύμη στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Έστω και μικρό στο... μάτι, το συμιακό γαριδάκι συνιστά πρώτης τάξης λιχουδιά που υπόσχεται γαστρονομική απόλαυση στον ουρανίσκο...

Η μικρή αυτή γαρίδα (επιστημονικά Plesionika narval) μοιάζει με γόνο. Δεν μεγαλώνει σχεδόν καθόλου, διατηρεί μήκος μόλις 4-7 εκατοστών, κι αυτό ακέφαλη. Είναι ραβδωτή, κατακόκκινη, έχει μακρύ ρύγχος και γεύση που ελαφρώς γλυκίζει.
Παγκοσμίως, το είδος αυτό πραγματοποιεί εποχικές μεταναστεύσεις. Ζει σε λασπο-αμμώδη και σκληρά υποστρώματα στην υφαλοκρηπίδα, ενώ εμφανίζεται και σε υποβρύχιες σπηλιές.
Απαντάται στον Ινδικό, τον Ανατολικό Ατλαντικό Ωκεανό και στην Ερυθρά Θάλασσα. Στην πιο βόρεια κατανομή του, προτιμά διάφορες περιοχές σε Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, σε βάθη από 4 έως 910 μέτρα. Στην Ελλάδα αφθονεί στα παράλια της Σύμης, ειδικά στα βόρεια του νησιού, στην περιοχή από το Σεσκλί μέχρι τον Αϊ-Μιλιανό, αλλά και σε Κάρπαθο και Καστελλόριζο, όπου προτιμά τα πετρώδη μέρη - τις τραγάνες όπως τα λένε οι ντόπιοι αλιείς - σε βάθη από 2ώς 200 μέτρα. Γεννά όλον τον χρόνο αυγά, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση έλλειψής του. Με δόλωμά τους το ζυμάρι, οι συμιακοί ψαράδες, συνολικά καμιά δεκαπενταριά καΐκια, χρησιμοποιούν δικής τους επινόησης γαριδόκιουρτους (είδος ιχθυοπαγίδας) που ρίχνουν κατά εκατοντάδες στη θάλασσα, για το ψάρεμά του από τον Απρίλιο ώς τον Οκτώβριο.[πηγή κειμένου]


Υλικά:

  1. ½ κιλό συμιακό γαριδάκι
  2. 1 κρεμμύδι
  3. 2 σκελίδες σκόρδο
  4. ½ φρέσκια πιπεριά φλωρίνης
  5. 1 ώριμη ντομάτα
  6. 150 γρ φέτα
  7. 4 κ.σ ελαιόλαδο
  8. 1 σφηνάκι χιώτικο ούζο
  9. Αλάτι- πιπέρι

Εκτέλεση:

  •  Αρχικά καθαρίζουμε το γαριδάκι κρατώντας μόνο το σώμα και βγάζοντας με μια οδοντογλυφίδα το εντεράκι που βρίσκετε στην πλάτη της γαρίδας.
  •  Κόβουμε σε μικρά καρέ το κρεμμύδι,το σκόρδο και την πιπεριά Τρίβουμε στον τρίφτη την ντομάτα
  • Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα λαχανικά μέχρι να μαραθούν.
  • Ρίχνουμε το γαριδάκι και αφού το ανακατέψουμε λίγο και αρχίσει να ασπρίζει το σβήνουμε με το σφηνάκι του ούζου.
  • Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα (χωρίς τα ζουμιά της!!) Αλατοπιπερώνουμε κατά το δοκούν
  • Μόλις η ντομάτα είναι έτοιμη ρίχνουμε στο τηγάνι την φέτα αποσύρουμε απ την φωτιά και σερβίρουμε

Συνταγή Γαριδάκι Σύμης

Συνταγή Γαριδάκι Σύμης


Reactions:
Close Menu