Ad Code

Συνταγή: Μουστοκούλουρα!

Συνταγή: Μουστοκούλουρα

 Μουστοκούλουρα!

Η συνταγή είναι από τον Nikos K

Οκτώβρης ο μήνας του Μούστου

Είναι ο χυμός από το στύψιμο, το λιώσιμο των σταφυλιών. Τόσο απλό.
Ο μούστος, αυτό το απλό υγρό, είναι η βάση των πάντων: του κρασιού, του πετιμεζιού και όλων των γλυκών παρασκευασμάτων όπως τα μουστοκούλουρα και η μουσταλευριά.
 Όσο μένει ο μούστος, ζυμώνει και «βράζει». Έτσι, οι αρχαίοι μας πρόγονοι, που χρησιμοποιούσαν το μούστο και το πετιμέζι ως τη βασική γλυκαντική ουσία (μαζί με το μέλι), χώριζαν το μούστο σε διάφορες κατηγορίες γλυκύτητας, ανάλογα με το πόσο είχε «βράσει», δηλαδή ζυμωθεί και ωριμάσει. Ο φρέσκος μούστος από πολύ ώριμα και γλυκά σταφύλια λεγόταν «γλεύκος».
Όταν ο μούστος έβραζε τόσο ώστε το υγρό να πήξει και να γίνει σαν μέλι, ονομαζόταν «έψημα» ή «εψετός», αν ήταν λιγότερο πυκνός.

Υλικά

  1. 500 ml μούστο
  2. 500 ml ελαιόλαδο ανάμεικτο με σπορέλαιο
  3. 250 γραμ. ζάχαρη
  4. 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  5. 1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
  6. 1,5 κ.γλ. κανέλα σκόνη
  7. 1,5 κ.γλ. γαρίφαλο σκόνη
  8. 0,5 φλ. Ούζο χιώτικο
  9. Αλεύρι για όλες χρήσεις, όσο πάρει (γύρω στο 1,5 κιλό)
Εκτέλεση:

  • Ξεκινάμε τα μουστοκούλουρα, ρίχνοντας σε μια μπασίνα (μεγάλο μπολ) το μούστο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο. 
  • Αραιώνουμε τη σόδα στο ούζο. 
  • Τα χτυπάμε λίγο με το μίξερ χειρός να ενωθούν.
    Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε λίγο λίγο μέχρι να έχουμε
    μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. 
  • Πλάθουμε στρογγυλά ή ό,τι σχήμα θέλουμε τα κουλουράκια και τα αραδειάζουμε σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε τα κουλούρια στον αέρα στους 170 βαθμούς Κελσίου για 12-15 λεπτά περίπου , μέχρι να φουσκώσουν ελαφρά και να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές.
  •  
... και όπως θα τρως τα μουστοκούλουρά σου και πίνεις το καφεδάκι σου .. άκου και αυτό:



Συνταγή: Μουστοκούλουρα

Reactions:
Close Menu