Ad Code

Συνταγή: Τραχανάς γλυκός (με γάλα)

Τραχανάς γλυκός (με γάλα)

Τραχανάς γλυκός (με γάλα)


Χρόνος προετοιμασίας: 8 μέρες
Μερίδες : 8 


Υλικά:
  1. 1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
  2. 1/2 ψιλό σιμιγδάλι
  3. 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  4. 400 ml  περίπου γάλα (όσο πιο αγνό , τόσο το καλύτερο)
  5. Λαδόκολλα
  6. Ξυλάκια από σουβλάκια ή σουπλά από καλάμι

Εκτέλεση:

  • Σε μία λεκάνη βάζεις το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το αλάτι και τα ανακατεύεις να αναμειχθούν ομοιόμορφα.
  • Προσθέτεις σιγά σιγά το γάλα και ανακατεύεις ή πλάθεις μέχρι να γίνει μία ζύμη που να μην κολλάει.
  • Κόβεις σε μπαλάκια , όσο ένα μέτριο αυγό.
  • Με τα χέρια σου πλάθεις τα μπαλάκια της ζύμης σε πιτάκια , περίπου μισό εκατοστό πάχος.
  • Σε ένα τραπέζι στρώνεις πετσέτα και από πάνω λαδόκολλα και τοποθετείς παράλληλα και σε απόσταση 5 εκατοστών τα ξυλάκια από τα σουβλάκια ή τα σουπλά.
  • Ακουμπάς πάνω τους τα πιτάκια της ζύμης δίπλα δίπλα και σκεπάζεις με τούλι ή χαρτί κουζίνας.
  • Τα αφήνεις για μία μέρα ( ο χρόνος εξαρτάται και από το πόσο ζεστό είναι το δωμάτιο) γυρίζοντας τα συχνά πυκνά. Σκοπός είναι να ξεραθούν αλλά όχι τελείως.
  • Μετά τη πρώτη μέρα μαζεύεις τα πιτάκια και τα τρίβεις σε χοντρό τρύφτη. Κάποιοι τα βάζουν και σε μούλτι . Στην ουσία έτσι σχηματίζεις τον τραχανά.
  • Απλώνεις καθαρό βαμβακερό ύφασμα πάλι στο τραπέζι και ρίχνεις πάνω τον τραχανά για να ξεραθεί πλέον. Ενδέχεται να πάρει και μία εβδομάδα. 
  • Συχνά πυκνά μέσα στην εβδομάδα ανακατεύεις τον τραχανά για να απεγκλωβίσεις την υγρασία που μπορεί να έχει.
  • Αφότου ξεραθεί ο τραχανάς, τον αποθηκεύεις σε υφασμάτινο αν έχεις τσουβαλάκι ή σε δοχείο.

Έτοιμος!

Τραχανάς γλυκός (με γάλα) 01 Τραχανάς γλυκός (με γάλα) 02 Τραχανάς γλυκός (με γάλα) 03
Τραχανάς γλυκός (με γάλα) 04 Τραχανάς γλυκός (με γάλα) 05 Τραχανάς γλυκός (με γάλα) 06
Τραχανάς γλυκός (με γάλα) 07 Τραχανάς γλυκός (με γάλα) 08 Τραχανάς γλυκός (με γάλα) 09

Reactions:
Close Menu