Τραχανάς γλυκός (με γάλα)
Χρόνος προετοιμασίας: 8 μέρες
Μερίδες : 8
Υλικά:
- 1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
- 1/2 ψιλό σιμιγδάλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 400 ml περίπου γάλα (όσο πιο αγνό , τόσο το καλύτερο)
- Λαδόκολλα
- Ξυλάκια από σουβλάκια ή σουπλά από καλάμι
Εκτέλεση:
- Σε μία λεκάνη βάζεις το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το αλάτι και τα ανακατεύεις να αναμειχθούν ομοιόμορφα.
- Προσθέτεις σιγά σιγά το γάλα και ανακατεύεις ή πλάθεις μέχρι να γίνει μία ζύμη που να μην κολλάει.
- Κόβεις σε μπαλάκια , όσο ένα μέτριο αυγό.
- Με τα χέρια σου πλάθεις τα μπαλάκια της ζύμης σε πιτάκια , περίπου μισό εκατοστό πάχος.
- Σε ένα τραπέζι στρώνεις πετσέτα και από πάνω λαδόκολλα και τοποθετείς παράλληλα και σε απόσταση 5 εκατοστών τα ξυλάκια από τα σουβλάκια ή τα σουπλά.
- Ακουμπάς πάνω τους τα πιτάκια της ζύμης δίπλα δίπλα και σκεπάζεις με τούλι ή χαρτί κουζίνας.
- Τα αφήνεις για μία μέρα ( ο χρόνος εξαρτάται και από το πόσο ζεστό είναι το δωμάτιο) γυρίζοντας τα συχνά πυκνά. Σκοπός είναι να ξεραθούν αλλά όχι τελείως.
- Μετά τη πρώτη μέρα μαζεύεις τα πιτάκια και τα τρίβεις σε χοντρό τρύφτη. Κάποιοι τα βάζουν και σε μούλτι . Στην ουσία έτσι σχηματίζεις τον τραχανά.
- Απλώνεις καθαρό βαμβακερό ύφασμα πάλι στο τραπέζι και ρίχνεις πάνω τον τραχανά για να ξεραθεί πλέον. Ενδέχεται να πάρει και μία εβδομάδα.
- Συχνά πυκνά μέσα στην εβδομάδα ανακατεύεις τον τραχανά για να απεγκλωβίσεις την υγρασία που μπορεί να έχει.
- Αφότου ξεραθεί ο τραχανάς, τον αποθηκεύεις σε υφασμάτινο αν έχεις τσουβαλάκι ή σε δοχείο.
Έτοιμος!
Social Plugin