Ad Code

Συνταγή: Χερίσια μακαρόνια


Συνταγή για: Χερίσια μακαρόνια


Χιώτικη συνταγή, αγαπημένη!
Χερίσια , μακαρόνια δηλαδή που γίνονται με τα χέρια!


Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 15 λεπτά
Μερίδες: 4

Υλικά:
  1. 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  2. 150ml αγνό παρθένο ελαιόλαδο
  3. 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  4. 200 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  5. Ξυλάκια για σουβλάκια
Εκτέλεση:
  • Σε μία λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι , προσθέτουμε το αλάτι και το λάδι και στο τέλος έχοντας το ένα χέρι στο αλεύρι που ήδη έχουμε αρχίσει να ανακατεύουμε αρχίζουμε και προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό.
    Σκοπός μας είναι να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη.

  • Προετοιμάζουμε ένα μεγάλο ταψί πασπαλίζοντάς το με αλεύρι.
  • Όταν ετοιμάσουμε τη ζύμη τη βάζουμε στην άκρη , παίρνουμε το ξυλάκι για τα σουβλάκια, κόβουμε μικρά μπαλάκια ζύμης (όσο ένα κουταλάκι του γλυκού), και αρχίζουμε να "ντύνουμε" το ξυλάκι τρίβοντας με τα χέρια μας.
    Δεν θέλουμε να γίνουν πολύ αδύνατα σε πάχος ζύμης αλλά ούτε πολύ χοντρά. Να υπολογίσεις ότι αν γίνουν 10 εκατοστά σε μήκος είναι αρκετά καλά. (εγώ το ζυμάρι αντί να το κάνω με τα ξυλάκια , χρησιμοποιώ την μηχανή για τα ζυμαρικά {στ! μην το πείτε!})
  • Κάθε μακαρόνι που φτιάχνουμε το ξαπλώνουμε στο αλευρωμένο ταψί και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Όταν και εάν γεμίσει το ταψί με μακαρόνια ετοιμάζουμε άλλο ταψί κ.ο.κ.
Όταν τελειώσει η ζύμη και έχουμε φτιάξει τα μακαρόνια μας έχουμε δυο επιλογές.
Ή τα αφήνουμε για μία ώρα και στη συνέχεια τα ψήνουμε ή
τα αφήνουμε όλο το βράδυ και τα μαγειρεύουμε την επόμενη μέρα. Όσο περισσότερο ξεκουραστούν τόσο περισσότερο μεστά γίνονται.
Επιλέγω να τα ψήσω φρέσκα.
Για να ψηθούν σωστά πρέπει να έχουμε βάλει αρκετό νερό, με μία κουταλιά του γλυκού αλάτι και μία κουταλιά της σούπας λάδι να βράζει. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μακαρόνια στο νερό φροντίζοντας να τα τινάξουμε για να φύγει όσο περισσότερο αλεύρι γίνεται . Μόλις τα ρίξουμε στο νερό θα πάνε στον πάτο του σκεύους. Φροντίζουμε να τα ανακατεύουμε συνέχεια ή πολύ συχνά για να μην κολλήσουν. Τα μακαρόνια θα είναι έτοιμα όταν έχουν "χάσει" τη διαφάνειά τους και η σάρκα τους έχει πάρει λευκό χρώμα. Πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε ούτως ώστε το ψήσιμο να ταιριάζει στα γούστα σου. Είπαμε : μαγειρεύουμε ΕΛΛΗΝΙΚΑ :)
Εφόσον είναι ψημένα αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνουμε άφθονο νερό για να σταματήσουμε το βρασμό και στη συνέχεια σουρώνουμε.
Τα αδειάζουμε σε μια πιατέλα και έτοιμα.
Μπορείς να τα συνοδεύσεις με :
Σάλτσα ντομάτας *
Σάλτσα κοπανιστής *
και φυσικά με μποοοολικο χωριάτικο αλμυρό τυράκι!
* Θα ακολουθήσουν συνταγές

Πάρε και ένα τραγουδάκι ...

Reactions:
Close Menu