Ad Code

Συνταγή: Πασχαλιάτικο Τσουρέκι

Συνταγή: Πασχαλιάτικο Τσουρέκι
Συνταγή: Πασχαλιάτικο Τσουρέκι

Αφράτο,γευστικό,μυρωδάτο! Έτσι είναι το τσουρέκι που έχουμε όλοι στο μυαλό,στη γεύση  και τις αναμνήσεις μας. Έτσι είναι και αυτό που θα φτιάξουμε σήμερα.



Υλικά:

  • 600 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι
  • 180 γραμμάρια ζάχαρη
  • 200 ml γάλα φρέσκο
  • 60 γραμμάρια νερό
  • 70 γραμμάρια βούτυρο
  • 15 γραμμάρια ξηρή μαγιά
  • 1 αβγό
  • 1 κ.γ. μαχλέπι
  • λίγο αλάτι
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι   
  • αμύγδαλο φιλέ   

Για το άλειμμα :

  • 1 κρόκος
  • λίγο νερό


Εκτέλεση:

Σε μία κατσαρόλα βάζω το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το νερό, το μαχλέπι, το αλάτι και το ξύσμα και ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά ίσα-ίσα να λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη. Αφού χτυπήσω καλά το  αβγό το ρίχνω και αυτό μέσα στην κατσαρόλα. Ανακατεύω. (Οι μυρωδιές που αναδύονται σε αυτό το σημείο είναι μοναδικές!)
Σε ένα άλλο σκεύος, ρίχνω το αλεύρι (κοσκινισμένο) και τη μαγιά και ανακατεύω με ένα σύρμα. 
Αφού έχω κατεβάσει την κατσαρόλα με τα υγρά από τη φωτιά και έχω σιγουρευτεί ότι η θερμοκρασία είναι μεταξύ 30-35° τότε και μόνο τότε  ρίχνω το περιεχόμενο στο μείγμα των στερεών υλικών. Αυτή είναι η πιο σημαντική στιγμή για το τσουρέκι (και γενικά για παρασκευές που εμπεριέχουν μαγιά ) μιας και ο μύκητας της μαγιάς είναι πολύ ευαίσθητος και για την ενεργοποίησή του απαιτούνται συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Σε πιο υψηλές θερμοκρασίες καίγεται και σε πιο χαμηλές παγώνει. Γι'αυτό καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε θερμόμετρο. Αν δεν έχετε,  το μείγμα πρέπει να είναι αρκετά χλιαρό για να προχωρήσετε.
Ξεκινάω δυνατό ζύμωμα για 15 λεπτά.
Αφήνω το ζυμάρι σκεπασμένο στην άκρη να ξεκουραστεί έως ότου διπλασιαστεί. 
Μόλις διπλασιαστεί, ζυμώνω για  λίγο ακόμα,  το χωρίζω σε 3 κομμάτια, τα πλάθω σε κορδόνια και τα κάνω πλεξούδα. Το αφήνω σκεπασμένο στην άκρη να ξαναφουσκώσει. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω τον κρόκο με το νερό , αλείφω το τσουρέκι, προσθέτω το αμύγδαλο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° για 30-35' στον αέρα. 


                       TIPS:

•Το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε παίζει  καθοριστικό ρόλο. Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα είδη. Εσείς θα επιλέξετε ή αλεύρι για τσουρέκι ή έξτρα δυνατό. Όσο πιο δυνατό είναι τόσο πιο ελαστικό και κορδωνάτο θα βγει το τσουρέκι μας.

•Το τσουρέκι θέλει υπομονή. Αυτό σημαίνει ότι θα περάσουν κάποιες ώρες για να γίνει.  Μη περιμένετε σε δύο ώρες να το φάτε.  Δώστε του χρόνο.

•Σε μία άλλη παραλλαγή του, αντί για αμύγδαλο φιλέ έριξα από πάνω λευκή κουβερτούρα με λίγη κρέμα γάλακτος (αφού τα είχα λιώσει σε μπεν μαρί)και τριμμένο καρύδι. Το απογείωσε! 

Για τη γκανάζ λευκής σοκολάτας:

•650 γραμμάρια λευκή κουβερτούρα
•220 ml κρέμα γάλακτος 35%  

Ψιλοκόβω την κουβερτούρα και τη λιώνω σε μπεν μαρί μαζί με την κρέμα γάλακτος.  Αφήνω λίγο να κρυώσει και τη ρίχνω πάνω στο τσουρέκι. Μοναδικό! 

Καλή επιτυχία! 
Καλό Πάσχα!😊
    

Reactions:
Close Menu