Ad Code

Συνταγή: Κουλουράκια Πάσχα (χωρίς αμμωνία)


Συνταγή: Κουλουράκια Πάσχα (χωρίς αμμωνία)
Συνταγή: Κουλουράκια Πάσχα (χωρίς αμμωνία)

Μπορεί τα κουλουράκια του Πάσχα να γίνονται κλασικά με αμμωνία όμως αυτή η συνταγή δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα μιας και ουσιαστικά αυτό που κάνει η αμμωνία είναι να φουσκώνει τα κουλουράκια (ότι δηλαδή θα κάνει το μπέικιν πάουντερ στη δική μας περίπτωση ). Επιπλέον, δε θα μυρίσει το σπίτι ψήνοντας τα, κάτι που συμβαίνει με την αμμωνία. Πάρτε χαρτί και μολύβι.





Υλικά:   ( για 35 κομμάτια )

• 500 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ 
• 150 γραμμάρια ζάχαρη 
• 125 γραμμάρια βούτυρο 
• 40ml χυμό πορτοκαλιού
• 40ml φρέσκο γάλα (χλιαρό)
• 2 αβγά
• 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
• 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 βανιλίνες)
• 1/2 κ.γ. σόδα
• λίγο αλάτι 
• ξύσμα από 1 πορτοκάλι 

Για το άλειμμα:

 • 1 κρόκος
 • λίγο γάλα ή λίγο νερό



Εκτέλεση:

Ξεκινάω χτυπώντας πολύ καλά στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτω σταδιακά τα αβγά στο μείγμα. Συνεχίζω ρίχνοντας τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού.  Σε ένα ποτήρι βάζω το χυμό πορτοκαλιού και ρίχνω μέσα τη σόδα να διαλυθεί ανακατεύοντας καλά.  Σε αυτό το σημείο η σόδα θα αρχίσει να αντιδρά και θα φουσκώνει. Μη φοβηθείτε, δεν κάνατε κάτι λάθος. Καλό είναι αυτή τη διαδικασία να την κάνετε πάνω από το μίξερ έτσι ώστε αν το ποτήρι είναι μικρό και ξεχειλίσει, το περιεχόμενο του να πέσει μέσα στο μείγμα ( έτσι δε θα λερώσετε και πουθενά ). Ενσωματώνετε χτυπώντας λίγο με το μίξερ και και ρίχνετε μέσα και το  γάλα. 
Στο σημείο αυτό εγώ  αφαιρώ το φτερό από το  μίξερ και πιάνω μία μαρίζ  (σπάτουλα σιλικόνης). Ρίχνω μέσα στο μείγμα τη μισή ποσότητα από το αλεύρι (αφού το έχω  περάσει από κόσκινο μαζί με το αλάτι και το μπέικιν  πάουντερ) και ανακατεύω καλά με τη μαρίζ. Ρίχνω λίγο ακόμα,  ανακατεύω και μετά αφήνω και τη μαρίζ και πιάνω με τα χέρια. Ρίχνω το υπόλοιπο αλεύρι και πάθω καλά μέχρι να έχω μια λεία και ελάστική ζύμη. Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα στο ψυγείο, καλυμμένη με μεμβράνη.

Μετά από μισή ώρα βγάζω από το ψυγείο και αρχίζω να δίνω ό,τι σχήμα θέλω στη ζύμη πλάθοντας τη.
Αφού  έχω  πλάσει τα κουλουράκια, τα τοποθετώ σε ένα ταψί με λαδόκολλα και διαλύω σε ένα μπολάκι το νερό με το αβγό.Περνάω με ένα πινέλο τα κουλουράκια.  Ψήνω στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° μέχρι να ροδίσουν. 

Καλή επιτυχία!  

                       ΤΙPS: 


1) Το βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

2)Καθώς θα δίνουμε σχήμα στα κουλουράκια προσέχουμε να μη τα κάνουμε πολύ μεγάλα γιατί πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι θα διπλασιαστούν σε όγκο όταν τα  ψήσουμε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφήνουμε και χώρο μεταξύ τους όταν τα βάζουμε στο ταψί.

3)Η συνταγή που σας έδωσα δε βγάζει μεγάλη ποσότητά. Αν θέλετε περισσότερα κουλουράκια, διπλασιάστε τις ποσότητες για να βγουν καμιά 70αριά κομμάτια.


Reactions:
Close Menu